Musikk, bøker, kino, TV … Lara Fabian betro seg før hun synger i Montpellier i oktober


Sangerinnen Lara Fabian er tilbake i Frankrike for en “best-of”-turné som stopper i Montpellier 16. oktober på operahuset Berlioz. Men hun gir også ut en gourmet-selvbiografi, spiller den franske kulturministeren i en feministisk komedie fra Quebec og drømmer om overføring. Hun betror seg til Midi Libre.

Etter en pause tvunget av pandemien, vender du tilbake for å skyte i Frankrike. Hvilken sinnstilstand er du i?

Jeg venter: Jeg skal endelig kunne fullføre det jeg startet! Denne turen som ble avbrutt noe brått. Og jeg er med i observasjonen: når det er over, med glede og flaks over å ha funnet publikum, kunne jeg vende meg til noe annet.

Det er faktisk noe av et tidsmessig paradoks i å ta opp forløpet til en historie som startet for mer enn to år siden, mens du fortsetter den som har fortsatt siden… Hvordan takler du det?

Som det kommer. Med enkelhet: det er det vi må gjøre, og det er det vi skal gjøre! Og da er det fortsatt langt fra å være en straff å finne menneskene som elsker oss og som vi har elsket i tretti år! Så jeg ser på det som en veldig, veldig god mulighet!

Uten å avsløre alt, hva kan vi forvente av denne best-of-turen?

Det er ganske enkelt. Det er en måte å fange tretti år med musikk på. Med stor enkelhet forteller vi oss selv gjennom disse sangene som har blitt valgt, elsket, hyllet av publikum, og vi går for å møte dem for å feire denne sjansen, for å se med stor glede, veien tilbake. Det er en slags “takknemlighet”.

Hvordan setter du sammen en settliste for et slikt show: er dette sangene dine eller publikums sanger?

Jeg kan ikke fortelle deg noe annet enn at dette er sangene våre: det var de som gjorde at vi kunne møte hverandre, velge hverandre, elske hverandre og holde sammen.

Dette er en mulighet til å måle hans tematiske tvangstanker: du synger mye om kjærlighet …

Ja, men til slutt, hva mer er det? Så i stedet for å slå på kjærligheten under påskudd av at vi ville finne den relativt foreldet, la oss omfavne dette prinsippet ved å akseptere det faktum at det er det femte elementet, og at uten det er vi like fullt veldig dårlige! I stedet for å fordømme det, late som om vi trenger å være smartere… Jeg tror ikke det er noe smartere enn kjærlighet.

Siden albumet Camouflage, i 2017, ser du ut til å blomstre i et elektropop-univers. Er det lyden som tar deg opp?

Ja, det er flott… men det er ikke bare det som definerer meg…

Det er sant: på ditt siste album “Lockdown Sessions” er du direkte eksperimentell!

Dette var nettopp planen. Tanken var å resitere noen mantraer som evocerer følelsene mine om planetkrisen vi gikk gjennom, uten å ha pretensjon om å lage sanger. Dette er “sesjoner”; rekreative tankeøkter som gjorde at Moh (Moh Denebi, svensk produsent, hans medskyldige siden albumet Camouflage NDLR) og meg kunne finne opp et rom der vi kunne uttrykke oss.

Er du allerede, om vi tør si, i etterkant?

I sannhet, nei, egentlig ikke… Jeg innrømmer at etter denne lange perioden med venting og refleksjon, kommer jeg til å tilby meg selv å ta meg tid til å, nøyaktig, velge hva som skal være det neste stadiet i livet mitt, som sannsynligvis vil dreie seg om pedagogikk.

I mellomtiden gir du ut denne 22. september “Alt”, en bok som blander tillit, bilder… og oppskrifter, stemmer det?

Ja, det er en gourmet-selvbiografi… Hvorfor bordet? Fordi det er stedet for de mest avgjørende øyeblikkene i livet mitt. Det er også et veldig viktig spørsmål om overføring av min eksistens, bordet. Det er ikke så mye hva du spiser der som teller (selv om jeg er en stor elsker av matlaging) som hva du deler der som interesserer meg. Når jeg gikk gjennom minnetråden, innså jeg hvor mye bordet hadde spilt en sentral rolle, hvordan min mor hadde lært meg at på kjøkkenet produserte vi ikke bare mat for kroppen, men også for sjelen… Så mye slik at jeg ønsket å gjøre minnene mine ikke mer “fordøyelige” (som er et morsomt ord) enn mer lesbare ved å gå gjennom bordets glede. Setningen, for eksempel, og den er gal, som jeg husker fra barndommen, er «Spis noe, det går over»! Gud vet at innfødte italienere som meg har stått i årtusener med denne maksimen! Kort sagt, jeg forteller ikke meg selv på en lineær måte, jeg går gjennom oppskrifter, tabeller hvor jeg har mottatt eller ble mottatt, for å dele en følelse, en intimitet…

Å gå frem på denne måten for sin selvbiografi er en måte å beskytte seg selv på og samtidig avsløre seg selv mer…

Ja, det er godt sett, det er veldig sant det du sier!

Du er også med på studiepoengene til en Quebec-film, “Arlette!”, som ser veldig fin ut!

Ja, jeg ble oppringt av Maripier Morin, en supertalentfull og praktfull skuespillerinne, og av Mariloup Wolfe, regissøren, som ville ha meg til denne rollen, la oss si ganske spesiell, av den franske ministeren som ender opp med å ha en følelse, og ønsket , for den svært unge kulturministeren i Quebec. Det er en forbigående kjærlighetshistorie mellom to kvinner i en film som forteller mye sannhet med et smil. Jeg tror, ​​jeg håper, at vi kan se det i Frankrike.

Hvis du måtte avslå tilbudet om å bli direktøren, har du allerede vært trener for Star Academy med “y” (og “ie” i Quebec) og også for The Voice (La Voix, der borte). Hvor kommer dette ønsket om overføring fra, for pedagogikk som du sa tidligere…

Det hele startet med en enkel telefonsamtale: Jeg ble spurt om La Voix au Canada. Jeg så, følte, forsto, hvor mye det var hvem jeg var. Å være lærer er virkelig en del av den jeg er. Jeg gleder meg virkelig til å fortsette på denne veien, hvis jeg tør si, det er egentlig det jeg vil gjøre senere. I min andre halvdel av livet. Alt konvergerer mot dette rommet hvor jeg kunne overføre, bruke mine siste tretti år av livet til å være (kanskje) en liten sveitsisk hærkniv i lommen til disse fantastiske unge artistene.

Scenen, bordet, coachingen, alt som sier, faktisk, ditt ønske om tilkobling…

Ja absolutt!