Nyeste ATP-tittelinnehaver Holger Rune – ‘Jeg blir ikke fornøyd før jeg er verdens nr. 1’


På en kald og vindfull ettermiddag i Beograd samlet cirka 2000 mennesker seg på tribunen til Novak Tennis Centre.

“Han er ment å være den neste store tingen!”

En eldre mann med briller snakket med kameraten sin og viste fingeren til 19 år gamle Holger Rune. På banen gjorde tenåringen fra Danmark raskt arbeid med Cristian Garin. Han fortsatte med å fullføre en perfekt uke, som inkluderte en seier over den forsvarende mesteren Alexander Zverev, ved å løfte sin første ATP Tour-tittel.

Etter hans seier over Garin møttes vi i klubben rett ved siden av banen. Rune er en sjelden kombinasjon – han er litt sjenert, men utstråler samtidig selvtillit. “Jeg vil ikke være fornøyd før jeg er nummer 1-spilleren i verden,” proklamerte Rune i sitt intervju med Tennis Majors.

Han snakket også om sine kortsiktige mål, teamet rundt ham, rådene han søkte fra Novak Djokovic, og forbedringer han må gjøre for å oppfylle drømmene sine.

Hvordan vil du beskrive spillestilen din til en tilfeldig fan som ikke har sett deg spille mye?

Jeg vil si at jeg er en aggressiv baseliner som liker å komme til nettet og spiller med holdning.

Hvilke områder i spillet har du størst rom for forbedringer i løpet av det neste året eller så?

Jeg må være kjøligere under press, jeg kan ikke tillate meg å miste hodet. Jeg jobber virkelig med det fordi på Touren må du være der på hvert punkt, du kan ikke bare gi bort gratispoeng fordi du er sint. Jeg må lære å forbli fattet, forbli i øyeblikket og være fokusert. Jeg vet at det bare er én vei å gå opp, jeg føler jeg er på vei i riktig retning. Det er mye hardt arbeid dag ut og dag inn, men hvis det var enkelt, ville alle gjort det.

Hvordan jobber du med å holde deg rolig – bruker du spesifikke teknikker og har du hjelp fra noen?

Jeg har hjelp av mamma (Aneke Rune) og tennistreneren min Lars (Christensen). De vet hva som skal til for å være der oppe (med de beste), og de vet nivået mitt. Hvis jeg gjør det jeg trenger, har jeg en sjanse til å bli best i verden. Som sagt, det kommer ikke til å bli lett, men jeg er klar: det er det jeg vil, det er drømmen min.

På banen sier jeg til meg selv at jeg ikke skal vise svakhet. Viser du svakhet er det nesten sikkert du kommer til å tape, fordi motstanderen blir mer pumpet. For eksempel i dag (hans kamp mot Garin), viste Garin mye svakhet når han var sint, noe som bare gjorde meg mer energisk og motivert til å spille enda bedre. Jeg tror du må spille litt med pokerfjeset.

Hvordan vil du beskrive rollen til din mor Aneke og din trener Lars i din karriere og ditt liv?

Moren min har støttet meg siden jeg begynte å spille tennis. Hun er flott for meg fordi hun hjelper meg med mye mentalt, samt på banen sammen med treneren min Lars. Uten henne ville jeg ikke vært den samme personen som jeg er. Jeg mener, jeg ville ikke blitt født uten henne, haha. Hun presser meg til grensene mine.

Når det gjelder Lars, holder han meg disiplinert hele tiden. Jeg er en glad fyr, jeg liker å ha det gøy på banen også. Jeg tror det er en blanding – hvis du skal bruke 15 år på Touren, må du ha det gøy og nyte det. Samtidig, hvis du vil bli så god som jeg vil være, må du være disiplinert og fortsette å lytte. Jeg er veldig ung, og hvis jeg slutter å lytte for tidlig, kommer det ikke til å bli bra. Jeg prøver å holde tankene åpne og lytte.

Vi har dekket det mentale aspektet ved tennis, men spillmessig, hva er det neste steget du ønsker å ta?

Jeg vil spille på én måte, fortsette å spille spillet mitt, gå rett linje og ikke spille…som en junior, la oss si. For eksempel, når du vil vinne et poeng raskt, går du for drop-shot fordi du tror det kommer til å gå fort, men sannsynligvis 70 prosent av tiden kommer du til å miste poenget. Jeg kan ikke tillate meg selv å prøve å snike meg ut sånn, jeg må ta den lengre ruten fordi det til syvende og sist er den kortere.

Du har nevnt flere ganger at Novak (Djokovic) ga deg noen ganske gode råd. Hva snakket dere to om?

Etter at vi spilte på US Open, var han veldig overrasket over at jeg ikke trakk meg på grunn av kramper. Jeg tror definitivt at jeg fikk respekten hans den kvelden, og jeg er veldig glad for det fordi det ikke er lett å få det – Novak er best i verden, noe som går hånd i hånd med visse standarder.

Vi snakket mye om det mentale aspektet av spillet. Han er også et menneske, selv om han ikke virker som et menneske når han spiller noen ganger. Han har sine følelser, akkurat som enhver annen person, men velger å gå den rette veien. Det er detaljer, han ba meg være tålmodig og ta den lange veien, og at det kommer til å gå bra.

Du har slitt med kramper i noen kamper nå. Hvordan prøver du å løse det?

Jeg har snakket med mange forskjellige spesialister både i Danmark og i Frankrike. Jeg har lært noen ting som vil hjelpe meg å ikke få krampe.

Du sa “Frankrike”, mens du også praktiserer ved Mouratoglou-akademiet. Kan du beskrive den opplevelsen og forholdet ditt til Patrick (Mouratoglou)?

Det er veldig bra. De velger noen få spillere i ung alder og støtter dem, spillere de føler har potensial til å bli mestere. Heldigvis valgte de meg, så jeg kan dra dit og trene med alle de andre spillerne. For meg er det et perfekt miljø. Det er klart at Patrick tok en stor risiko med meg, men jeg tror han er glad for det fordi jeg gjør det bra og jeg fortsetter å forbedre meg. Jeg vil ikke være fornøyd før jeg er nummer 1 i verden. Jeg vil utfordre om den største tittelen, det er mitt oppdrag.

Ønsker du å legge til flere folk til teamet ditt?

Ja, faktisk. Jeg har nettopp lagt til en fysioterapeut, som jeg føler er veldig viktig. Jeg slet litt med ryggen i starten av sesongen, så de tre første månedene har vært tøffe, av og på. Det var mye smerte, men nå er det borte og jeg kan spille smertefritt.

På lang sikt sa du at du ville bli best i verden, men hva er målene dine frem til slutten av året?

Jeg ønsker å bryte inn blant de 25 beste, men med små skritt først, jeg vil inn blant de 50 beste først. Jeg er ikke langt, men det krever litt arbeid. Jeg er klar.